11/9/12

Από τον Τρύγο στην επεξεργασία κρασιών, μέχρι στο τραπέζι μας

Ο Αμπελουργός και οικοδεσπότης του αμπελιού Γιώργος Αδάμος στην υποδοχή 

Από την επίσκεψή μας στα αμπέλια του κ.Γιώργου Αδάμου στο Κίτρος Πιερίας Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012.
Από τις 4 Αυγούστου ξεκίνησε ο τρύγος για τα ποιοτικά σταφύλια της νέας σοδειάς στις καλύτερες περιοχές του Κίτρους, που κρατάει την παράδοση στην ποιότητα των παραδοσιακών Κρασιών.
Ο Γιώργος Αδάμος μας υποδέχτηκε στο κελάρι του μέσα στο Κίτρος και στην συνέχεια μας συνόδευσε μέχρι τα αμπέλια του όπου εκεί μας ξενάγησε, δείχνοντας την διαδικασία του τρύγου.
Αφού φωτογραφηθήκαμε και γεμίσαμε τα κοφίνια με φρέσκα σταφύλια επιβιβαστήκαμε για το Οικοτεχνείο των κρασιών (ο τόπος παρασκευής).
Αδειάσαμε τα σταφύλια μας αυτά που μαζέψαμε στον τρύγο, σε μια μηχανή (στυπτήριο) που τα μετατρέπει σε πολτό και με ειδικές σωλήνες ( διάφανα χοντρά λάστιχα) μεταφέρεται το πολτοποιημένο υγρό υλικό σε ένα τεράστιο ανοιχτό βαρέλι, που μοιάζει σαν μια τεράστια γλάστρα .Στη συνέχεια γίνεται η ζύμωση με μια διαδικασία εκπληκτική και εκεί καταλαβαίνει κανείς πόση υπομονή, μεράκι και υπευθυνότητα χρειάζονται για να φτάσει το καλό κρασί στο τραπέζι μας!!
Η καλή ποιότητα εξαρτάται από την λεπτομέρεια!!
Η όλη παρακολούθηση της παρασκευής,  βρίσκεται κάτω από την  αυστηρή επίβλεψη του Οινοποιού Μίλτου Αδάμου ο οποίος στηρίζει την καλή ποιότητα!!.
Η διαδικασία παρασκευής..από τον τρύγο στο αμπέλι  μέχρι να γίνει η ζύμωση του κρασιού θα χρειαστεί περίπου 15 μέρες.
Δεν τελειώνουμε όμως εδώ!!!
Έχουμε στη συνέχεια και την περίοδο ωρίμανσης!!
 Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε το κρασί να ξεκουραστεί για 40 περίπου ημέρες, για να μας ανταμείψει δίνοντάς μας  όλη την ποιότητα και τα φίνα αρώματα στο ποτήρι μας,  όπως  μας ενημέρωσε ο Οινοποιός Μίλτος!!
Βλέπουμε πως και το κρασί θέλει πολύ φροντίδα και κανάκεμα, σαν τα μωρά παιδιά που τα φροντίζουμε να μεγαλώσουν σε υγειές περιβάλλον με στοργή και αγάπη!!
Η αγαπημένη μας Ντίνα  (σύζυγος του Γιώργου) μας κέρασε φρέσκο χυμό κρασιού, τον λεγόμενο Μούστο ή Νέκταρ και  ευχηθήκαμε καλή σοδειά και καλά κρασιά στο "Κελάρι Αδάμος"!!!
Και μετά το τόσο ενδιαφέρον Οδοιπορικό μας  και την  ενημέρωση γύρω από την ιστορία του τρύγου και μέχρι να φτάσει το φρέσκο κρασί στο Κελάρι και κατόπιν να σερβιριστεί στο τραπέζι μας, ευχαριστήσαμε την οικογένεια Αδάμου, παίρνοντας μαζί μας φρέσκα σταφύλια και Μούστο για το σπίτι μας, και φεύγοντας κρατήσαμε  την γλυκιά γεύση του Μούστου στην μνήμη μας!!
Καλό χειμώνα και καλά κρασιά!!!

Φωτογραφίες 11 Σεπτεμβρίου 2012:












































 Επιμέλεια:Μαρία Βαλσαμίδου
Ράδιο Διόνυσος 89,2
www.dionisos892.gr



ΕΠΣ. Πιερίας